Ostrvo Krf - lepo i mitsko

субота, 31. јул 2010.




Krf je magija. Kombinacija kosmopolitskog i tradicionalnog, mesavina prirodnih darova i modernih tekovina industrijskog turizma vidna je svuda. Nikome ne moze da nedostaje ni zabave, ni gastronomskih uzivanja, ali se pre svega preporucuje – istrazivanje. Svako moze da nadje malu plazu, bas za sebe, da iznajmi automobil (rentakar firme su lako dostupne, a usluge jeftine), da obilazi gradice i uvale. Gotovo svi gosti Krfa, ka da se vrate kuci, najpre ce vam pricati o tome, a tek posle o zabavi, restoranima i kaficima.


Kerkira, Krf ili Korfu je najsevernije grcko ostrvo. Lezi u Jonskom moru. Samo dva kilometra preko mora nalazi se albanska obala. Za razliku od mnogih sredozemnih obala koje su kamenite, ovde buja vegetacija. Jos su stari Grci Krf nazivali zelenim ostrvom. Prema grckoj mitologiji, ostrvo je dobilo ime po nimfi Kerkiri, kceri recnog boga Asopa, koju je oteo mocni bog mora Posejdon. U Homerovoj "Odiseji" ovde je lukavi Itacanin na kraju svojih lutanja nasao skloniste pod okriljem kralja Alkinoja.

Prestonica ostrva je grad Krf. Posetiocima pruza jedinstven i nezaboravan dozivljaj.
Poput slike umetnika razlicitih kultura, od Vizantinaca i Venecijanaca, pa sve do Francuza i Engleza kojima je pripadao kroz istoriju, Krf se menjao i primao nova obelezja i izgled.


Grad je vekovima bio zasticen svojim tvrdjavama, starom i novom. Staru tvrdjavu su sagradili Vizantinci u X veku, dok su Venecijanci sagradili novu tvrdjavu u zapadnom delu grada da bi ga zastitili od najezde Turaka sest vekova kasnije. Stanovnici Krfa su posebno ponosni na cinjenicu da nikada nisu potpali pod vlast Turaka. Legenda kaze da je za to zasluzan sveti Spiridon, koji se danas smatra zastititnikom ostrva.

Ostrvo spasa
Tokom Prvog svetskog rata (1916/1917), Krf je bio sediste srpske vlade u progonstvu, a 1917. godine tu je potpisana Krfska deklaracija, kojom je zakljuceno stvaranje Jugoslavije.
Posle vise od mesec dana teskih marseva preko Albanije, srpska vojska se okupila kod Skadra, Draca i Valone, odakle se povukla na Krf, gde se do aprila prikupilo 151.828 vojnika i civila.
Prvo iskrcavanje na Krfu, "Ostrvu spasa" kako su ga prozvali Srbi, bilo je u pristanistu u Guviji, sest kilometara severno od grada Krfa.


Plava grobnica
Na nekoliko minuta voznje camcem od grada Krfa nalazi se malo ostrvo Vido, poznato iz Prvog svetskog rata. Na njemu se nalazila bolnica za srpske vojnike koji su dosli na Krf posle prelaska preko Albanije. Veliki broj srpskih ratnika sahranjen je u moru kraj ostrva, u "plavoj grobnici".

0 коментара:

Постави коментар